Bakonyi Mesefenyves Vendégház

BAKONYI MESEFENYVES VENDÉGHÁZ

fenyves_logo

Programok

EPERJES TANÖSVÉNY - OLASZFALU

A 82 hektáros Eperjes-hegyi tanösvény 4,5 km hosszú. Leggyakoribb fái közé tartozik a bükk, gyertyán, juhar, tölgy. Információs táblák segítik a tájékozódást. Olaszfaluban az önkormányzat és közel ötven társtulajdonos döntött úgy, hogy védetté teszik Eperjes-hegyi területüket. Eperjes-hegyi tanösvény 4,5 km hosszú, kb. 150 m szintkülönbséget leküzdő, jelzett faoszlopokkal jelölt megállókkal. Olaszfaluban a busz végállomásánál nyíló Major utca végén van a tanösvény “indító” táblája, s két autóparkoló. Innen a következő nevezetességeken át vezet az út: Kőkapu – Ördöglik – Eperjes sziklafal – Majális-rét – Földtani feltárások – Idős vadcseresznyefák – Eperjes sziklafal – Eperjes-tető, kilátóhely – Zsomboly – Kőfaragások – Mészégető. Az út mentén, akár az Eperjes nagy részén, kiemelkedő tájképi és botanikai értékű szépséges fa matuzsálemek, az egykori erdős vegetáció maradványai láthatók.

ZIRCI ARBORÉTUM - ZIRC

Minden korosztály számára kiváló kikapcsolódást nyújt az arborétum különleges növény- és állatvilága, a Cuha-patakot átszelő kő- és fahidak és a műemléki védettségű filagória. Ez a természetvédelmi terület nem csak Zirc városának meghatározó értéke de országos jelentőséggel is bír, hiszen a ciszterci rend már a 12. században megalapította, majd folyamatosan bővítette. Két bejárat várja a látogatókat: Veszprém felől a tó melletti, Damjanich utcai bejárat, illetve a Győr felöli az északi oldalon, mely autóbuszok, csoportok fogadására is alkalmas.

ZIRCI APÁTSÁG - ZIRC

Az 1182-ben alapított Zirci Apátság épületegyüttese az elmúlt években újabb felújításon esett át, így a látogatók eredeti szépségében csodálhatják meg a város központjában található barokk templomot, a hozzátartozó díszudvart és romkertet, továbbá a 2013-ban megnyitott Látogatóközpontot is, melyben interaktív eszközök segítségével egy rendtörténeti kiállításon vehetnek részt. Az épületegyüttesben található továbbá a Bakonyi Természettudományi Múzeum a csajági mamutleletekkel, valamint az Országos Széchenyi Könyvtár 65.000 kötetet számláló Reguly Antal Műemlékkönyvtára is, melynek kazetta-berakásos dongaboltozata egyedülálló Magyarországon.

VIA FERRATA - CSESZNEK

Csesznek az extrémsportok szerelmeseinek is tartogat kihívásokat. Ugyanis 2013 nyarán három vasalt utat (via ferrata, klettersteig) adtak át a Vár tövében. A Kőmosó szurdokban kiépített 70, 120 és 180 méter hosszú sziklamászó falakon létrák, hidak és fémkábelek segítik az előhaladásban a gyakorlott túrázókat. Bár az útvonalak nehézségi foka különböző, a megfelelő felszerelés: beülő, sisak és rögzítő karabinerek minden esetben szükségesek.

RÓMAI FÜRDŐ - BAKONYNÁNA

A Bakony kiterjedt erdőségei hajdan betyárok, bújdosók, szegénylegények számára nyújtott menedéket, rejtekadó hajlékot, szűkös, de az éhenhalástól megmentő táplálékot. Ma a bakancsos és kerékpáros turisták, hétvégi kirándulók, teljesítménytúrázók, vártúrázók paradicsoma. A hegység egyik leglátványosabb kirándulóhelye a Gaja-patak (2km hosszú) Bakonynána és Jásd közötti szakaszán található, Római fürdőként ismert szurdokvölgy. A szurdok látványossága mellett geológiai érdekességként a völgyoldalban nyíló Savanyú Jóska betyár barlangja, a patakszinten kezdődő szűk forrásbarlang és egy pusztuló mésztufa képződmény figyelhető meg. A közelben találjuk a Vadalmás, más néven Szerelem forrást.

PANNON CSILLAGDA - BAKONYBÉL

A 2012-ben megnyitott csillagászati élménycentrum minden látogató számára különleges élményt nyújt. Az itt található csillagászati és űrkutatás történeti kiállításon láthatunk többek között meteoritot és antik távcsöveket, továbbá megismerkedhetünk a teleszkópok szerkezetével és működésével is. Ezt követően pedig a digitális planetárium 3D-s előadásai teszik még élvezetesebbé a látogatást.

NORDICA SÍARÉNA - EPLÉNY

A télisportok kedvelőinek sem kell messzire menniük, hiszen Eplényben található Magyarország leghosszabb egyben, megállás nélkül síelhető útvonala. A Nordica Síaréna 16 sí- és 4 szánkópályával rendelkezik, továbbá kölcsönzésre és oktatásra is van lehetőség a helyszínen. Így a kezdőtől a profiig mindenki jól érezheti magát.

CSESZNEKI VÁR - CSESZNEK

A 13. században épült gótikus stílusú Cseszneki Vár a magyar történelem folyamán többször is kiemelkedő szerephez jutott, mint például a török időkben vagy éppen a Rákóczi szabadságharc idején. A 19. század során több kár is érte az épületegyüttest, amely még ma is a kirándulók egyik legkedveltebb úti célja a Bakonyban.

CUHA-VÖLGYI VASÚT - ZIRC

Természetkedvelő vendégeink figyelmébe ajánljuk a Cuha-völgyében kanyargó Veszprémet és Győrt összekötő vasútvonalat, amely bár 1896-ban épült, mind máig hazánk egyik legszebb hegyi pályája. A Zirc – Bakonyszentlászló között közlekedő vonatok útja sziklaszurdokokba vájt alagutakon, mészkőszikla-ormokon és viaduktokon vezet keresztül, melyek feledhetetlenné teszik az utazást. Aki végigutazik ezen a vonalon és utazását megszakítva kisebb nagyobb sétákat, túrákat tesz a Cuha-völgyből kiindulva, kivételes lehetőséget kap a természeti szépségekben gazdag vonalszakasz és környékének megismerésére, és egy életre szóló élménnyel térhet haza!

PINTÉR-HEGYI PARKERDO TANÖSVÉNY - ZIRC

A pihenőerdő megközelíthető autóval vagy gyalogosan: személygépkocsival a Zirc és Porva közötti útról, az erdő szélén parkolóhely található, gyalogosan ugyanitt vagy az Erdőalja utca felől. A tanösvény 5000 m hosszú, 17 állomáshellyel. A Pintérhegyi Parkerdőt 2005-ben adták át. A mintegy 5000 m hosszú tanösvény 17 állomáshelyén geológiai bemutatóhely és ősi kismesterségek bemutatása mellett tűzrakó hely, játszótérés erdei tornapálya került kialakításra. A tanösvényhez kapcsolódik 1800 m hosszú erdészeti bemutatóösvény is.

SZENT MAURÍCIUSZ MONOSTOR - BAKONYBÉL

A béli monostort az első szerzetesek Szent István király adományának köszönhetően alapították meg 1018-ban. A Zirctől mindössze 15 percre található Bakonybél falu egyházi közössége 2000 óta a Pannonhalmi Főapátsághoz tartozó függő perjelség. A látogatókat az itt élő szerzetesek vezetik körbe a monostor területén, amely egy saját bio-kertészetet is működtet, ahol a gyógynövényeket és gyümölcsöket organikus módszerekkel termesztik. Az ide látogatóknak lehetőségük nyílik megkóstolni, illetve megvásárolni az itt készült termékeket is, például a gyógynövény teákat, likőröket vagy éppen a különleges marcipán csokoládékat.

FALUMÚZEUM - CSESZNEK

A Falumúzeumban található régi eszközök nagy része a református néprajzi gyűjteményből származik, illetve egyéb lakossági felajánlásból. Az emléktárgyak között a régi kenderfeldolgozás, illetve a korabeli falusi emberek mindennapi szerszámain túl a környéken összegyűjtött kőzeteket, különböző őstörténeti maradványokat is megtekinthetnek az érdeklődők.

CSENGŐ-BONGÓ TANÖSVÉNY - BAKONYNÁNA

Bakonynána és Pere között bejárt útvonal hossza kb. 13 km. Könnyű, kisgyermekekkel és gyakorlatlan túrázó által, vezető nélkül is teljesíthető, 5 óra alatt kényelmesen, pihenőkkel bejárható.

BRINGARÉNA - EPLÉNY

Magyarország egyetlen négyüléses felvonója a Szent Sólyom. A libegő a Malom-völgyből viszi fel utasait az Álmos-hegyi kilátóhoz, ahol gyönyörű látvány fogadja őket. Tiszta időben akár még a Balatont is lehet látni. Az aktív turizmus szerelmeseinek páratlan kikapcsolódást jelenthet az itt található Bringaréna, hiszen a felvonóval kerékpárokat is lehet szállítani, így könnyedén el lehet indulni a hegytetejéről a biciklipályák egyikén.

BAKONY ZÖLD SZÍVE KÖZPONT - ALSÓPERE

100 nap alatt készült el a 240 m2 alapterületű látogatóközpont, amely 209 darabból álló afrikai trófeakiállításnak és diorámának ad helyet. Olyan ritkaságokat tekinthetnek meg az érdeklődők, mint például hat egészben preparált oroszlánt, kettő leopárdot, egy krokodilt, kettő vállmontázsos orrszarvút, három elefánt agyarpárat. Magyarság Keresztje – 8 méter magas, amely a magyar nép összetartozását, ezeréves európai múltját és hagyományait jelképezi. Meghitt környezete lehetőséget teremt esküvők, keresztelők lebonyolítására is. A tizenkét darab, az életerőt szimbolizáló ezüsthárs közül egy a Nádasdy családnak, négy vadászoknak, hét jeles erdészeknek állít emléket.

BAKONYI GYILKOS TÓ - BAKONYBÉL

A Hamuházi-séd és a Szalai-séd összefolyásánál, a Somberek-séd völgyében, apró tisztásként rejtőzködik az erdő mélyén a Hamuházi-rét. Itt, Hubertlakon állt egykoron az erdőbirtokos Eszterházy-gróf emeletes vadászkastélya, a hubertlaki vadászkastély. A festői épület azonban az 1900-as évek második felében, egy tűzesetben a lángok martalékává vált. Helyén ma vadászház áll. Nem messze tőle, kis völgyben mesterségesen felduzzasztott tavacska, a Hubertlaki-tó bújik meg. Csillogó víztükrét meg-megszakítják a tóból kiálló elárasztott fák csonkjai. A tó környékén gőtéket és más ritka kétéltűeket figyelhetünk meg.

VITÉZ BERTALAN ÁRPÁD KILÁTÓ - HÁRSKÚT

A 644 méter magas Papod hegyen, a Bakony második legmagasabb pontján található a kilátó, ahonnan gyönyörű kilátás nyílik a Bakonyra és a Balatonra. Hárskútról a piros sáv túrajelzésen kell menni.

ALSÓPEREI ARBORÉTUM - ALSÓPERE

A Keleti-Bakonyban nagy birtokokkal bíró Nádasdy család a táj szépsége és vadbősége miatt épített Alsóperében vadászkúriát és alakított ki angolparkot. A területet erdők veszik körül, romantikus hátteret adnak a varázslatos együttesnek. Ma is látható értékes egyedek a történelmi parkból: 100 évesnél öregebb jegenyefenyők, hamisciprus. A korabeli leírások alapján bővítésre került a park növényvilága. A védett területté nyilvánított arborétumban kellemes sétát tehetnek a természet kedvelői.